preloader

Tradicionális Doxa óra

SUB750T_pro_04 (1)

Mint minden nagy óra márkának, így a Doxának is megvannak a maga tradíciói, ami összefonódott a nevével, mintegy a márka védjegyévé vált. A Doxa esetében ez kétségtelenül a búvárkodás, ami egyébiránt magának az órának a fejlődésében is központi, ha úgy tetszik egy határt átlépő mozzanata volt, hiszen innentől tudtuk mérni az időt a víz alatt, ami egy búvár esetében ugyancsak kardinális dolog.

A svájci Doxa 1967-ben határozta el, hogy búvárórával bővíti kollekcióját, természetesen ez már nem a távoli havas hegyek között történt, a márka története ezen a ponton már Amerikában játszódik, ahol is társultak a kontinens egyik legnagyobb sportbúvár szervezetével, hogy meghódítsák a víz alatti világot, ezzel együtt pedig az órák szerelmeseit.

Az első modell a DOXA SUB 300T volt, ami azért született meg, hogy két forradalmi innovációval is megajándékozza a világot. Az egyik és talán a fontosabb az volt, hogy ez lett az első óra, ami mutatta a dekompressziós határt. Ennek következtében az órát használó amerikai tengerészek figyelhettek arra, hogy mennyi ideig és milyen mélyre merülnek, ami pedig magának a búvárkodásnak a történetében is átütő szereppel bírt. Mintegy biztonságosabbá téve a merüléseket.

A másikat nevezhetnénk esztétikai újításnak is pedig valójában a funkcionalitásról szólt, az órák korábban csak fekete-fehér számlappal voltak elérhetőek, a SUB 300T azonban narancssárga számlapot kapott, természetesen azért, hogy a homályos vízben jobban lehessen látni, nem beszélve a mélyebb merülésekről. Mindenesetre innentől a színek is megjelentek az órákon, és nem csak a búvárórákon.

A márka másik tradíciója a legendás autóhoz a Bugattihoz kötődik. Még 1911-ben egy autógyári megrendelése érkezett a márka alapítójának Georges Ducommun-nak, majd 1921-ben a Bugatti végleg leszerződött vele. Ettől a pillanattól kezdődően a legendás autómárka legismertebb versenyautójukba – a T35-be – a szintén legendává lett Doxa órák kerültek. Nem utolsó sorban ennek a jól sikerült üzletnek köszönhetően.

DOXA kínálatunkhoz kattints ide.